Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2014 20:42 - .. Bitte schoen - Danke schоеn - Bitte schоеn - Danke schоеn - Bitte schоеn - Danke schоеn ..
Автор: christotamarin Категория: История   
Прочетен: 4782 Коментари: 15 Гласове:
4

Последна промяна: 14.05.2014 17:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
.. Bitte schцn - Danke schцn - Bitte schцn - Danke schцn - Bitte schцn - Danke schцn ..

Хер Мюлер се е хванал някъде по средата на веригата за разчистване на развалините. Подават си ритмично тухли.

.. Bitte schцn - Danke schцn - Bitte schцn - Danke schцn - Bitte schцn - Danke schцn ..

Само допреди десетина години Хер Мюлер е бил средностатистически бюргер, улегнал и с достойнство.

А сега има измъчен и окаян вид, изглежда и доста състарен за годините си.

Фрау Мюлер е загинала в развалините на техният дом.

На дъщерята на хер Мюлер се изреждали и средноазиатци, и афроамериканци. Нито тя смее да го погледне в очите, нито той нея.

За синът му няма никаква вест. Вероятно е някъде в Сибир, във военнопленнически лагер. На съседът хер Шмид едва ли му е по-добре, като знае точно, че единият му син загинал край Сталинград, а другият - в пясъците на Сахара.

.. Bitte schцn - Danke schцn - Bitte schцn - Danke schцn - Bitte schцn - Danke schцn ..

Унася се хер Мюлер десетина години назад..

.. Bitte schцn - Danke schцn - Bitte schцn - Danke schцn - Bitte schцn - Danke schцn ..

Гърдеста сервитьорка раздава пълни халби бира на цялата компания. Пяната се стича.

Къде ли са сега?

Сепва се хер Мюлер в настоящето... В гърлото му е отчайващо сухо въпреки ритъмът..

.. Bitte schцn - Danke schцn - Bitte schцn - Danke schцn - Bitte schцn - Danke schцn ..

Как се случи така? Защо сърцето му още бие? Нищо не му остава. Ще постъпи така, както каже пасторът.


Тагове:   политика,   история,


Гласувай:
6



1. christotamarin - По повод на денят на победата .. който стана ден на Европа
08.05.2014 20:58
Денят на победата според едни е 8-ми май, според други - 9-ти май.

За едни победа, за други поражение.

За да няма спор, 8-ми май е ден на Европа.

Желаното бъдеще за Европейският съюз..

Желано от кого? От мене, например. Но и от САЩ. Засега обаче европейското електорално стадо му се противопоставя.

Съединени европейски държави. United States of Europe - USE.

USE it, please. God bless Europe. USE God's blessing.

САЩ предоставят съвсем подходящ модел на федеративно устройство между неравни субекти. Лесно ще се съчетае с федералното устройство на Германия.

И нека официалният празник на USE да е 9-ти май, денят на Европа. 9-ти май си е ден за празник. Докато 4-ти юли е по-скоро ден за плаж.
цитирай
2. christotamarin - Анализ: как е започнало
08.05.2014 21:08
Естествено, Хитлер не е искал да започва световна война. Той искал да завладее светът на малки хапки. Много добре е съзнавал (прочетете го в Mein Kampf), че Германия не трябва да води война на два фронта, защото я чака поражение, както и в първата световна война.

Аншлусът на Австрия е мирен. Австрия се присъединява към Германия доброволно. Това не е било повод за война. Санкция за този аншлус от страна на Великобритания и Франция няма и не била нужна.

Но анексията на Чехия от Германия е вече повод за война. След тази случка друга подобна на нея нямаше допреди анексията на Крим от Русия. Анексията на Чехия от Германия е била преглътната от демократичните държави, както и сега анексията на Крим ще бъде преглътната. Обаче след анексията на Чехия от Германия съглашения между демократичните държави и Германия, подобни на Мюнхенските преди това, станали невъзможни. Германия била разпозната като агресор, с реваншистко, нагло и арогантно поведение, да се преговаря с когото е престъпление. И сега, след анексията на Крим, Русия се представя като нагъл и арогантен агресор-реваншист.

И тъй, след анексията на Чехия Хитлер се принуждава да си сътрудничи със Сталин и да подели с него следващата плячка - Полша (септември 1939). Западните демокрации не могат да го преглътнат и това събитие вече се счита за начало на 2-рата световна война в Европа (в азиатският далечен изток по онова време войната вече се водела).

Мюнхенските съглашения (септември 1938) допускат лека ревизия на парижките договори и дават на Германия Судетите - погранична област между Чехия и Германия. Да не забравяме, че чрез подобна лека ревизия на парижките договори и България си връща Южна Добруджа (септември 1940). Проблемът е, че няколко месеца след Мюнхенските съглашения Германия анексира цяла Чехословакия (март 1939). А междувременно, между септември 1938 (Мюнхен) и март 1939 Германия принуждава Чехословакия да даде автономия на Словакия. Сещате ли се коя държава сега, след като си е отхапала вече парче от своята съседка, иска от нея тя да стане федерация, т.е. да даде автономия на териториите си (тъй че да не му приседне на звярът някоя по-голяма хапка)?
цитирай
3. christotamarin - Анализ: кои са победителите
08.05.2014 21:34
Официално победителите във 2-рата световна война образуват клубът на постоянните членки на съветът за сигурност на ООН. Това са САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия (като наследник на СССР). Всяка от тях има право на вето и практически ООН не може да вземе решение против волята на някоя от горните държави. Само някоя-друга декларация на общото събрание на ООН може да мине, но засегнатата страна би могла да не й обръща внимание (както сега Лавров може просто да си го смени контингетният крачол след декларацията на общото събрание на ООН срещу анексията на Крим от Русия).

Обаче от победител до победител има разлика.

Най-големият, абсолютният победител са САЩ.

От една страна, СССР изтърпява големи загуби, както човешки, така и материални. Без помощта на САЩ, стратегическа и тактическа, СССР щеше да капитулира. Затова, от друга страна, СССР може да се счита и за наемник на САЩ във войната срещу Германия и Япония.

На Франция еднакво би прилягало както мястото сред победителите, така и мястото сред победените. Тя е сред победителите заради нахалството и високият ръст лично на Шарл дьо Гол.

Китай няма заслуги към европейският военен театър. А и в резултат на войната Китай и досега е разделен (континентален Китай и Тайван).

Великобритания е истински и заслужил победител. Обаче губи много. В началото на войната, още преди Пърл-Харбър (декември 1941), Великобритания сключва споразумение (на Азорските острови) със САЩ. САЩ обещават помощ на Великобритания във войната й срещу Германия, а Великобритания обещава на САЩ да разпусне колониалната си империя. След войната Великобритания спазила обещанието си. Днес Индия, Пакистан, Австралия, Канада, Нова Зеландия, Кения и т.н. са независими държави, мирно отделили се от колонията-майка. Така се слага край на британската империя, в която слънцето не залязвало. Забележете, че френската колониална империя се разпадна с много кръв (и в Индокитай, и в Алжир), а пък португалската колониална империя се разпадна едва през 1975.
цитирай
4. christotamarin - Анализ: vae victis - горко за победените
08.05.2014 21:44
Всяка война е трагедия .. и за да няма война, трябва всеки опит за реваншизъм да се пресича в зародиш.

Какво да коментирам кой е истинският загубил, като е пределно ясно. На европейският театър, Германия е загубила 2-рата световна войната. Милиони жертви - мъртви и осакатени - сред военните. Милиони жертви - мъртви и осакатени - сред цивилните. Милиони жени обезчестени. Огромни разрушения. Загуба на обширни територии на изток. Друга обширна територия на изток опустошена от последвалият комунистически експеримент.

Обаче_1. След като е прочел Main Kampf, разумен човек (като споменатият в разказът хер Мюлер) не би трябвало да гласува за Хитлер, независимо от всякакви други съзидателни идеи. А за Хитлер са гласували масово, опиянявали са се от речите му, народът си го е обичал фюрерът. Вероятно и хер Мюлер.

Обаче_2. След антиеврейските погроми в Германия разумен човек не бивало да гласува повече за Хитлер. Разумен човек (като хер Мюлер) би следвало да осъзнае, че Германия застава срещу САЩ и не може вече да се надява на нищо добро.

Обаче_3. След анексията на Чехословакия разумен човек в Германия (като хер Мюлер) би трябвало съвсем да осъзнае, че със Хитлер начело Германия нищо добро не я чака.

Обаче_4. Ако Хитлер обичал Германия и германците така, както германците обичали НЕГО, той би подписал безусловната капитулация на Германия веднага след десантът в Нормандия (юни 1944). Защо пък ТОЙ да не се жертва за Германия, след като толкова германци вече са се жертвали за НЕГО? Защото той лично се е считал за по-важен от Германия. Самоубива се с мисълта, че Германия не го заслужавала. И каква е тая операция в Ардените по време, когато няма кой на изток да спре орките? Безумие тотално.

Утеха. Това, че германците (като хер Мюлер), уж цивилизовани европейци, въпреки всичките тези обстоятелства пак гласували за Хитлер, ми дава утеха. Иначе как бих преживял фактът, че българите (например бай Миле), уж цивилизовани европейци, масово гласуват за БСП и други фашистки партии?
цитирай
5. christotamarin - Всяка война е трагедия .. Реваншистите да горят в адът.
08.05.2014 22:31
Всяка война е трагедия .. и за да няма война, трябва всеки опит за реваншизъм да се пресича в зародиш.

Трябва да се противопоставяме на арабският реваншизъм спрямо Израел.

Трябва да се противопоставяме и на руският реваншизъм спрямо Украйна.

Иначе - война. Я студена, я гореща. Реваншистите да горят в адът.
цитирай
6. christotamarin - Оптимистично .. тези, на които им е дошъл акълът в главата, просперират
08.05.2014 22:36
Страните, загубили 2-рата световна война, Германия и Япония, са си взели поука. Взели са мерки за предотвратяване на реваншизмът. Съюзили са се с абсолютният победител - САЩ, и просперират. Както се казва, дошъл им е акълът.
цитирай
7. christotamarin - Причината за войните не е в преразпределението на ресурсите ..
08.05.2014 22:41
Ако всички страни са демократични, не би трябвало уж да водят война. Но не е така. При демократичните страни войните определено НЕ СА за преразпределение на ресурсите, макар че победителите винаги се чувстват длъжни да го правят, поне за да покрият загубите. Демократичните страни могат да се вкарат във война от собственото си електорално стадо, и това е най-честият механизъм. Например, Русия и Франция по тази причина влизат в 1-вата световна война. Но пък Германия например влиза в 1-вата световна война по друга причина - заради бюрокрацията. Е, във 2-рата световна война Германия влиза по "нормалният" начин, заради собственото си електорално стадо.

Възможността електоралното стадо (раята, бе, раята) да вкара страната си във война е дефект на демокрацията. Но по-добро от демокрацията не е измислено, както бил казал Чърчил. Има аналогия на това поведение на електоралното стадо. Много пъти се е случвало човешката тълпа да стъпче до смърт десетки и стотици (например в софийската дискотека Индиго преди години). Човешката тълпа може да възприеме поведение на обезумяло стадо от двуноги. Бягайте бързо настрани и надалеч, ако това се случи покрай Вас. Емигрирайте без колебание от страна с обезумяло електорално стадо.
цитирай
8. christotamarin - От тази дискусия: josarian.blog.bg/politika/2014/05/08/da-zdrastvuet-evropa.1263162
09.05.2014 00:48
germantiger написа:

christotamarin написа:

Обаче_1.
..
Обаче_2.
..
Обаче_3.
..
Обаче_4.
..

От мен "РЕЦИПРОЧНО", стига да го знаеш, но явно йок в знанието ти

1. След като човек знае това: Още през войната американския еврейн Моргентау пише книга и план за демографското убийство на Германия. Книгата му ЗАПОЧВА С ПРЕДИСЛОВИЕ НА ФРАНКЛИН-ДЕЛАНО РУЗВЕЛТ И Е БИЛА ВЪЗПРИЕТА ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ОН! Друг еврейн – Теодор Кауфман пише още в 1941г., че германците трябва да бъдат стерилизирани! - след това РАЗУМЕН ЧОВЕК НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ГЛАСУВА ЗА РУЗВЕЛТ И СИЕ

2. След германофобските погроми в САЩ - забрана на германски училища, забрана на германски вестници, забрана на германски организации и германски праздници - разумен човек не би гласувал за никакво американско правителство

3. След заграбването посел войната на германските ИЗТОЧНА И ЗАПАДНА ПРУСИЯ, ПОЧТИ ЦЯЛА ПОМЕРАНИЯ, СИЛЕЗИЯ, ЧАСТ ОТ ИЗТОЧЕН БРАНДЕНБУРГ - разумен човек въобще не трябва да гласува за нищо на Изток

4. Абсолютно правилно като критика към мустака - съгласен.

Уважаеми germantiger, отговарям Ви в следващите коментари поради недостиг на място.
цитирай
9. christotamarin - Уважаеми germantiger, отговарям Ви тук. Първо
09.05.2014 01:11
Първо.

Аз писах именно "разумен човек", а не примерно "честен човек" или "богобоязлив човек". На героят от моят разказ хер Мюлер, средностатистически бюргер, може да не му е пукало за евреите. Може дори да е мразел евреите. Обаче щом е чел Mein Kampf, той като разумен човек би могъл да намери в тази книга достатъчно улики, по които да се сети какво я чака Германия с Хитлер начело. Това по моето Обаче_1, а има още и Обаче_2, и Обаче_3. Разумен човек като хер Мюлер не би трябвало да гласува за Хитлер именно за да предотврати това, дето се е случило - за да не оплаква загинали и да не разчиства развалини. Трябвало е да помисли не за клетите евреи, разбира се, а за своето семейство и за родната си Германия. Било е съвсем ясно, че нищо добре не я чака Германия с Хитлер начело.

А на средностатистическият мистър Смит от Бруклин какво му пука за някаква си книга на някакъв евреин. Ако президентът Рузвелт не беше се поминал и можеше пак да се кандидатира, то мистър Смит пак би гласувал за него. И защо не? САЩ излизат от войната като абсолютен победител. През следващите шест десетилетия са неизменно световният лидер. Печелят и студената война със СССР.

цитирай
10. christotamarin - Уважаеми germantiger, отговарям Ви тук. Второ.
09.05.2014 01:16
Второ.

Има причина и следствие. Времето именно затова не може да тече обратно, защото има причина, има следствие от причината. Книгата на евреинът Моргентау е провокирана от Main Kampf, а не обратното. И ако Main Kampf е провокирана от нещо друго преди него, то отново: на човек, който се поддава лeсно на провокации и поради това е склонен да нарушава правилата, на такъв човек не бива да се поверява управлението на държавата.

Германофобските погроми в САЩ са следствие, а не причина.

Ако "причината" се оправдава със следствието, то ще излезе, че следствието е било целта. Целта или на самите творци на причината, или на предишни провокатори.

И отново: на човек, който се поддава лeсно на провокации и поради това е склонен да нарушава правилата, на такъв човек не бива да се поверява управлението на държавата.

А причината конкретно за 2-рата световна война в Европа е реваншисткият бяс сред електоралното стадо на Германия.
цитирай
11. christotamarin - Уважаеми germantiger, отговарям Ви тук. Трето.
09.05.2014 01:43
Трето.

Не трябва да се допуска световна война.

Но щом войната е започнала, вече сме в адът. Надежда всяка тука оставете.

Войната не е световно първенство по някакъв спорт с правила и съдийска колегия.

1-вата световна война е била тотална. 2-рата също. Статистическият ръст на жертвите и разрушенията е обусловен от развитието на технологиите.

Войната е тотална. Целта е противникът да се унищожи тотално, за да не унищожи той тотално нас. Всякакви морални норми спрямо противникът се отменят.

Ако не беше паднал Берлин още в началото на май, в началото на август атомна бомба щеше да падне над него.

А нынче нам нужна одна победа! - така се пее в една уж военна песен.

Руснаците даже продължават: "мы за ценой не постоим."

Сещам се, че наскоро кметът на Букурещ бил казал "мене ме избират хората, а не кучетата", и наредил изтреблението на уличните помияри в градът. Такова е поведението на демократичен лидер. Един отделно взет американски военослужещ, дори и негър от щатът Алабама, бил по-ценен за президентът Рузвелт от цяла дивизия золдатен, синеоки "арийци", както и от цяла бригада синеоки арийки зад тъкачните станове във фабричен цех. Защото президентът Рузвелт го избират негрите от Алабама, а не разни други някакви си, каквито и да са те.

цитирай
12. christotamarin - Някои съпоставки ..
09.05.2014 01:55
Съпоставяме Германия в навечерието на 2-рата световна война и Русия сега.

И Германия тогава, и Русия сега са обладани от реваншистки бяс. Германия двадесетина години преди това е загубила 1-вата световна война. Русия (под името СССР) преди двадесетина години загуби 1-вата световна студена война.

И Германия тогава, и Русия сега са управлявани от демократично избрани лидери, които се радват на всенародна любов и практически могат да правят, каквото си искат.

Тогава западните демокрации били юдомасонски, сега освен това са и "педераски".

И така нататък .. върнете се към предишният ми коментар.

Хитлер си вкарва автогол с анексията на Чехословакия. Ако не беше тази анексия, то Германия би могла по мирен път да си осигури коридорът към Източна Прусия през Данциг/Гданск (това било конкретният повод за началото на 2-та световна война в Европа), чрез някакво съглашение, подобно на мюнхенското. Обаче Хитлер го изключват от клубът на цивилизованите нации и съглашения с него вече са недопустими.

Путин също така си вкара автогол с анексията на Крим, подобно на Хитлер след анексията на Чехословакия. На Путин и на Русия от този момент НАТО ще гледа като на враг.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Христо, това за САЩ е пресилено!...
09.05.2014 09:34
Христо, това за САЩ е пресилено!
Победители са ,защото са настрана! Както и Англия-частично, няма сухопътни граници.......
При всички случаи , в други условия са щели да бъдат прегазени.
Има един гениален тактически ход, явно убягва.
Когато Германия и Русия си поделят Полша, даже Германците освобождават територии на СССР, както са разпределени предварително, Англия и Франция обявяват война само на Германия, не и на СССР-нищо не пречи да го направят две седмици по-късно.
Защо ли? И двете страни са агресори-другата е Германия
Защото ясно съзнават, че единственият, който реално може да се противопостави на Германия е СССР и съюзът му с Германия е тактически, няма да е дълъг А те могат да разчитат на него, както и става.
Шяха да бъдат безапелационно победени, ако бяха обявили и война на СССР
Няма спор, умни политици са, но са книжен тигър като войници!
Истинските войници са други, но нека да останат във военните книги!
Иначе бомба над Берлин ми се струва малко допустима, в близост има техни войски, все пак са били наясно с последствията....
Поздрави!
цитирай
14. eien - Силно! Да, има го....
10.07.2014 07:10
Уви!
цитирай
15. christotamarin - Това че САЩ и донякъде тогавашната Британската империя са неуязвими за Германия, ..
22.01.2015 15:56
leonleonovpom2 написа:
Христо, това за САЩ е пресилено!
Победители са ,защото са настрана! Както и Англия-частично, няма сухопътни граници.......
При всички случаи , в други условия са щели да бъдат прегазени.

Уважаеми г-н Симеонов,

Защо да преувеличавам. Ясно е, че страните, които са истински победители, трябва да разполагат с ресурси и със стратегически предимства. При това, стратегически предимства на САЩ и Великобритания, пък и на СССР, са били ясни и преди войната. Всякакви надежди на Хитлер за победа над Великобритания са били напълно неоснователни и напразни - ясно си е било, че САЩ няма да изоставят "майка си" Великобритания. Т.е. това, че "няма други условия", че "такива са условията", си е било ясно и преди войната.

Това че САЩ и донякъде тогавашната Британската империя са неуязвими за Германия, си е било ясно.

leonleonovpom2 написа:
Има един гениален тактически ход, явно убягва.
Когато Германия и Русия си поделят Полша, даже Германците освобождават територии на СССР, както са разпределени предварително, Англия и Франция обявяват война само на Германия, не и на СССР-нищо не пречи да го направят две седмици по-късно.
Защо ли? И двете страни са агресори-другата е Германия
Защото ясно съзнават, че единственият, който реално може да се противопостави на Германия е СССР и съюзът му с Германия е тактически, няма да е дълъг А те могат да разчитат на него, както и става.

Не убягва. Първо, политиката, особено външната, трябва да се прави от професионалисти, а професионалистите във всяка професия обикновено са циници. Не обявяват война на СССР, защото {1} не искат да затъват в блатото, съзнават, че война срещу СССР ще струва прекалено много жертви, {2} непосредствената опасност за Великобритания и Франция е Германия, а не СССР, {3} и да, може би наистина още тогава са съзнавали, че могат да използват СССР като наемник срещу Германия.

leonleonovpom2 написа:
Шяха да бъдат безапелационно победени, ако бяха обявили и война на СССР

Съзнавали са, че не трябва да обявяват война на СССР. Едва ли биха се излъгали.

leonleonovpom2 написа:
Иначе бомба над Берлин ми се струва малко допустима, в близост има техни войски, ....

Щяха да се поизтеглят малко, едва ли това би било проблем.

leonleonovpom2 написа:
Поздрави!

Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: christotamarin
Категория: История
Прочетен: 70703
Постинги: 16
Коментари: 63
Гласове: 286
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031