Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2014 14:11 - За събитията в Украйна: как аз ги разбирам от разстояние
Автор: christotamarin Категория: Политика   
Прочетен: 4701 Коментари: 9 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това не е мое виждане, мой поглед, понеже не съм там, далеко съм оттам, а като че ли няма безпристрастни репортери.

Това е моето разбиране на събитията.

В Украйна просто се е разразил етнически конфликт. Действащите лица са два етноса.

Първият е руският имперски етнос - РИЕ. РИЕ е завоювал територията на Украйна. РИЕ сега включва и потомците на Homo sovieticus на тази територия (например той включва не само потомците на източно-православните, но и потомствените евреи). РИЕ се чувствува предаден от Горбачов и Елцин. 

Вторият етнос е собствено украинският етнос - СУЕ. СУЕ включва потомци предимно на униати и католици. СУЕ не се гордее със съветското си минало. СУЕ се счита за жертва на съветската експанзия.

Имайте пред вид, че названието Украйна, така както и названието Македония, е имало предимно териториален смисъл. Поради това много представители на РИЕ се пишат украинци, считат, че такава е била волята на Елцин и Путин. Но с едното отмятане на графата "украинец" при преброяването един представител на РИЕ не се присъединяват към СУЕ.

Западът няма никаква полза от разпалването на етническите разправии в Украйна. Някаква полза, предимно от националистически подбуди, може би виждат непосредствените съседи (Полша, Румъния, Унгария, Словакия).

Абсурд е НАТО или пък само САЩ да се намесят в Украйна. Ами че на украинска територия (например, в Севастопол) има руски войски.

Етническото противопоставяне в Украйна съвсем не е ново. То винаги е тлеело след 1992. При това, РИЕ има лек числов превес пред СУЕ и при добра мобилизация именно РИЕ има потенциалът да победи на избори.

Грешките на Янукович според мене. (1) Янукович допусна да го идентифицират с РИЕ и вече не можеше да изпълнява ролята на обединител на нацията, чието съществуване и без това е съмнително. (2) Янукович запря опонентката си бившата премиерка Юлия Тимошенко, което няма как да не отрови политическите нрави. (3) Янукович създаде впечатление, че е готов да включи Украйна в подготвяният от бащицата Путин евразийски съюз.



Стигнахме и до най-важното - до евразийският съюз. Русия има огромен стратегически проблем. Тя си остава колониална сила, доколкото държи огромната територия на Сибир, а на юг от Сибир расте огромен тигър - Китай. Положението се усложнява и от това, че Западът ще иска да запази неутралитет в конфликтът между мечката и тигърът. Естествената логика на нещата е китайският тигър да завладее Сибир и да изтласка оттам руската мечка. Още отсега обаче руската мечка си търси съюзници и за целта планира създаването на евразийският съюз. Казахстан май вече се бил навил. Не знам кой още се е навил. Обаче Путин усилено ухажва Украйна и иска да я вкара в евразийският съюз. Путин би приел в евразийският съюз и България, стига да искаме. Но на Путин му е нужна именно Украйна, много му е нужна, иска с нея да сподели сибирското бреме на руската мечка. Разбира се, от споделянето на такова бреме вероятно ще последват реални облаги за Украйна.

Ясно е, че за РИЕ (руският имперски етнос) именно евразийският съюз е правилният път за Украйна.

Ясно е, че на СУЕ не му пука за Сибир и за тамошните кахъри на руската мечка. СУЕ  иска интеграция със Западът, а евентуално членство в евразийският съюз ще бъде препятствие. Асоциирането към Евросъюзът (което Янукович отказа да подпише) и членството в евразийският съюз се изключват взаимно. Оттук идва сегашното разгорещяване на страстите в Украйна.



Разпадът на Украйна може да го предизвика най-вече РИЕ. Териториите, където РИЕ доминира, биха могли да се присъединят към Русия. Украинофилско словоблудство сред РИЕ едва ли е нещо нужно. Но това ще означава, че руската мечка се отказва от Киев и Лвов в такава степен, в каквато уж се е отказала от София.



Първата от две съвсем повърхностни аналогии между България и Украйна.

И в България има два основни етноса - остатък от османският имперски етнос (българските турци) и собствено българският етнос, съставен предимно от потомствени християни. Обаче, за разлика от Украйна, (1) Турция (бившата империя) не се противопоставя (дори приветства) евроинтеграцията на България; (2) собствено българският етнос все още има числено превъзходство; (3) всички български турци знаят български език (докато повечето представители на РИЕ в Украйна украинският език не го владеят); (4) Турция няма намерение да ни въвлича в конфликти на другия край на Анадола.



Втората от две съвсем повърхностни аналогии между България и Украйна.

И в България има русофили, които мислят и действат като РИЕ. Те нямат нищо против да ни вкарат в евразийският съюз. За тях членството на България в Евросъюзът е трън в очите. Ако България се разцепи или загине, то ще е преди всичко заради тези хора.











Гласувай:
8



1. kostadin - Няма как да са два етноса !
24.02.2014 15:26
Няма как да са два етноса !
цитирай
2. plamo - Много елементарни "съжде...
25.02.2014 10:44
Много елементарни "съждения"и пълно не познаване на историята на Украйна!
цитирай
3. christotamarin - Има си ги двата етноса още от времето на Александър Невски
25.02.2014 11:03
kostadin написа:
Няма как да са два етноса !

Руският етнос счита Александър Невски за светец. Собствено украинският етнос се състои предимно от потомците на онези, срещу които Александър Невски е водел братоубийствена борба.
цитирай
4. aboychev - ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ГЕОПОЛИТИЦИ И ГЛОБАЛИСТИ
25.02.2014 11:52
СЕ ОПИТВАТ ДА ОБЯСНЯВАТ ПОЛИТИКАТА
С МИТОЛОГИЧНИ СЮЖЕТИ И СИЛИ КАТО:
КОНТИНЕТТАЛИСТИ СРЕЩУ ОКЕАНА,
МЕЧКА СРЕЩУ ТИГЪР, СЛОН И Т.Н.
ЦЕЛТА И НА ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ Е
ДА ИЗКЛЮЧАТ ОТ ПОЛЕЗРЕНИЕТО НА ЧИТАТЕЛЯ НА ПИСМЕНО-СЛОВЕСТНИТЕ ИМ ОПИАТИ
ОНОВА ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ И РАЗБИРАНЕ ЗА СВЕТА И ПОЛИТИКАТА,
ОНОВА ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЧОВЕКА,
КОЕТО ПРАВИ ИМПЕРИИТЕ КОИТО ТЕ ЗАЩИТАВАТ ИЛИ ОТРИЧАТ
ПО-ПРИЕМЛИВИ ИЛИ ПО-НЕПРИЕМЛИВИ ЗА ПОДЧИНЕНИТЕ ОТ ТЯХ НАРОДИ.
УСПЕХЪТ СЪС ПОСТАВЯНЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА КАТО ОСНОВНА МЯРКА,
ЗА ПРИЕМЛИВОСТТА ИЛИ НЕПРИЕМЛИВОСТТА НА ОПРЕДЕЛЕНА ПОЛИТИКА И/ИЛИ ИМПЕРИЯ, КОЙТО САЩ ПОСТИГНАХА ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 40ГОДИНИ,
НЯМА СКОРО ДА ПОЗВОЛИ НА КОЯТО И ДА БИЛО МЕЧКА, ТИГЪР ИЛИ СЛОН
ДА ПРЕДЛОЖАТ КАКВОТО И ДА БИЛО ПРЕДПОЧИТАНО
ПРЕДИМСТВО ЗА ХОРАТА ЗА ДА ВЛЯЗЪТ В БЪРЛОГИТЕ ИМ.
ИСТОРИЧЕСТИЯТ ЗООПАРК СЕ ОЧЕРТАВА ЕДИНСТВЕНОТО МЯСТО,
КЪДЕТО ТЕЗИ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ЗВЕРОВЕ ЩЕ НИ ПОКАЗВАТ ЗЪБИТЕ СИ.
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТРЯБВА ОЩЕ МАЛКО
ИСТОРИЧЕСКО ВРЕМЕ ЗА МЕЧКАТА ДА СЕ ОСИГУРИ ПОДХОДЯЩ РЕЗЕРВАТ,
А ЗАКЛЮЧЕНИТЕ В БЪРЛОГАТА Й НАРОДИ СА ИЗЛЯЗАТ НА СВОБОДА.
цитирай
5. christotamarin - Жалея за Украйна, но България ми е по-мила.
02.03.2014 15:08
Жалея за Украйна, но България ми е по-мила.

Украйна трябваше да изчака някакви си 40 години индивидите от видът homo sovieticus да измрат. Тогава щеше да стане истински независима държава. Украинците проявиха нетърпения, заради тях картите се свалиха на масата преждевременно, а козовете все още ги държи Путин. Не може заради Украйна да започне трета световна война. НАТО няма как да се намеси в Украйна. Путин може там да си разигрва конят безнаказано. България може да воюва с Русия за Добруджа и Македония, както се е случило преди стотина години, но България не бива да воюва с Русия заради Украйна. Жалко за Украйна, но Путин е разбойник с ядрено оръжие
цитирай
6. jelezov - След няколко прочитания на Пост...
07.03.2014 11:14
След няколко прочитания на Постинга реших да отделя малко време за коментар. Важността и сложността на събитията в и около Украйна го предполагат.
Изложеното „разбиране” на автора е повърхностно. „В Украйна просто се е разразил ЕТНИЧЕСКИ КОНФЛИКТ. Действащите лица са ДВА ЕТНОСА”. Тази абстракция, от която се дедуцира „доказателството” на изложените тези, показва, че имаме работа с обикновени привидности и предразсъдъци. Както е известно, общественото развитие е низ от поява и разрешаване на противоречия. В основата на днешните събития в Украйна, а и не само там, лежат и се преплитат в сложен възел пет групи противоречия: политикоикономически, геополитически, етнически, национални, религиозни.
1. Основно противоречие на цялата около 8 хил. годишна история на човечеството е противоречието между експлоататори и експлоатирани (робовладелци и роби, сеньори и крепосни, буржоа и наемни работници). СССР бе първия сполучлив опит за разрешаване на това противоречие. С краха на социализма и разпадането на СССР, в посткомунистическото пространство това противоречие се възроди в особено уродлив вид. Усилията на гляма част от протестиращите в Киев, Москва, София и във всички бивши социалистически страни, както и голям дял от техния гняв са носочени срещу олигархичните върхушки, които, с политиката си, обричат на социална деградация своите народи.
2. Ставащото в Украйна е взривно, катастрофично изостряне на съществуващото и задълбочаващо се противоречие между Евразия и Запада. Исторически Украйна е част от Евразия. Сегашният опит на Запада да я погълне е продиктуван от користни подбуди. Евентуалното й присъединаване към ЕС и НАТО ще е пагубно за нея, така както то се оказа пагубно и за България.
3. Етническото противопоставяне между украйнци (малоруси) и великоруси е момент от сложен и противоречив исторически процес. На теритироята на Руската империя са живели множество източнославянски племена, които през средновековието се формират като отделен народ (етнос) със своя държавн
цитирай
7. jelezov - ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА КОМЕНТАРА
07.03.2014 11:17
На теритироята на Руската империя са живели множество източнославянски племена, които през средновековието се формират като отделен народ (етнос) със своя държавност (Киевская Русь). Множество фактори са способствали за появата на различия, развитието на които води до появата на хора с украинско и белоруско (а може би и с казашко) етническо самосъзнание, говорещи на диалекти, постепенно отдалечаващи се от великоруския език. Плоблемът за украинсата различност (другост) се усложнява от историческата съдба на славяните населявали днешната Западна Украйна. Твърдението, че украинци и великоруси са два различни народа е толкова истинно, колкото е истинно подобно твърдението например за българи и македонци.
4. Етнос и Нация са две различни, но намиращи се в единство понятия. Например гражданите на САЩ не са определен етнос, но са нация, каято, за добро или за зло, много често напомня на света за себе си. Нацията е общност от хора появила се в Новото време (Модерността). Руската Империя навлиза в Модерността с управлението на цар Петър Великий (1689-1725). Модернизацията й е и процес на формиране на единна Российска нация, включваща в себе си всички етноси. Едновременно с това, по обясними и обяснени причини започва формиране на отделни нации и сред повечето ентоси на Империята. Великата Октомврийска социалистическа революция прекъсна тези процеси и постави началото на формиране на общност, която биваше определяна по-често като Съветски народ. Под ръководството на Сталин този народ удържа велика победа над обединената под знамената на фашизма и нацизма Европа. Със смъртта (или убийството) на Сталин през март 1953 г. СССР, а с него и европейските социалистически страни, навлязоха в етап на развитие, който приключи с краха на социализма и разпадането на СССР. Разбирането на процесите през тези пет десетилетия е ключ за разбиране и на същността на случващото се в Украйна. Смъртта на Сталин и убийството на Берия бяха държавен преврат, който постави началото на тиха и трудно забележима контрареволюция, съдържание на която беше обуржоазяването на партийната и на държавната т. нар. номенклатура и маргинализирането на обикновените трудови хора. Политикоидеологическото съдържание на процеса бе реанимация на тлеещ в някои от републиките и в отделни региони национализъм, а в някои случаи и откровен фашизъм. Препоръчвам да се прочетат две стати: www.hist.ru/bandera.html и ЗАГАДКА СИМОНА ПЕТЛЮРы или ПАРАДОКС АНТИСЕМИТИЗМА. www.hist.ru/petlura.html. Те достатъчно обективно обясняват особеностите на украинския национализъм.
5. В Съветска Украйна съществуваха три християнски конфесии: Православие, представлявано от Украинската православна Църква (УПЦ) като част от РПЦ, Униатска църква и Гръко-католическа църква. Противоречията и враждата между тези конфесии има многовековна история. След разпадането на СССР УПЦ се разцепи на две. Част от клира и енориите се обявиха за независими от РПЦ и създадоха собствена Патриаршия , а останалата по-голяма част продължават да се определят като част от РПЦ. Тези църковни борби катализират задълбочаването и изострянето на всички останали противоречия.
цитирай
8. bojinkata - Пишеш, че НАТО няма да се намеси???? ...
21.04.2015 13:35
Пишеш, че НАТО няма да се намеси???? А какво правят там военни от сащ, канада,полша и тн. Чакат и българи!!!???? Много объркан пост. Глупости!
цитирай
9. christotamarin - Остаряла ми е статията ..
21.04.2015 16:42
Остаряла ми е тази статия.

Анексията на Крим от Русия измени коренно нещата: започна 2-рата световна студена война.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: christotamarin
Категория: История
Прочетен: 70958
Постинги: 16
Коментари: 63
Гласове: 286
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930